Geografisk Tidsskrift, Bind 84 (1984)

M. R. Leeder: Sedimentology: process and product.

Jesper Bartholdy

Allen & Unwin, London 1982. XIV, 344 s,
ill. 25 cm. £11.95.

En imponerende viden fremlægges i denne lækre, men ret så omfattende lærebog. Den består af 8 dele, der strækker sig fra oprindelsen af såvel elastiske som ikke-clastiske sedimentkorn, over transportdynamik, bundformer og strukturer, til en gennemgang af jordoverfladens enkelte sedimentologiske miljøer for at slutte betragtningscirklen med at gennemgå diagenese, processen der ændrer sedimentkorn til sedimentære bjergarter. Bogen er på 344 sider, og det er således klart, at alle de omtalte emner ikke er behandlet til bunds, men til et vist niveau og med en vis synsvinkel.

Den synsvinkel, Leeder anvender, er meget procesorienteret; en betragtningsform og udvikling, der bl.a. har kunnet spores i tidsskriftet »Sedimentology«. En øget forståelse af de aktuelle sedimentologiske processer er således nødvendig for, at sedimentologien kan imødekomme de stadigt større krav, der stilles. Keeders virke som redaktør af dette tidsskrift har derfor haft betydning, ikke blot for bogens bredde og aktualitet, men også for synsvinklen. Bogens titel kan derfor tydes som et indlæg i den aktuelle »struktur«-debat.

Bogen vil med fuldt udbytte kunne læses af alle med en mat.-fys. studentereksamen. Med mindre færdigheder inden for de naturvidenskabelige basisdiscipliner vil der formentlig opstå problemer i forbinder derformentlig opstå problemer i forbindelse med detailspørgsmål. Disse behøver dog p.g.a. bogens opbygning ikke forhindre læsning med udbytte. Der er således med stort held anvendt et appendix system, som tillader forfatteren at referere til fysiske love og sammenhænge ud fra en overordnet forståelse og konsekvensbetragtning, idet der i det tilhørende appendix så er givet den mere matematisk prægede stringente forklaring. Et godt eksempel på dette er behandlingen af sammenhænge omkring Bernoullis ligning.

Teksten er forfattet med stor forståelse for, hvornår en lille ekstra oplysning eller gentagelse er på sin plads. Bogen lider dog af stor mangel på gennemregnede taleksempler i de indledende basiskapitler og i nogen grad af mangel på gennemgåede »casestudies« i de kapitler, der omhandler de sedimentologiske miljøer.

I forbindelse med det niveau, bogen fører sin læser op til, er der desværre ikke homogenitet. Eksempelvis i misforholdet mellem gennemgangen af væskebevægelse og sedimenttransport eller gennemgangen af de enkelte sedimentologiske miljøer, hvor f.eks. glaciale aflejringer er tidelt 7 sider, hvilket dårligt nok muliggør en gennemgang af terminologien. Men også i de enkelte afsnit forekommer der huller eller lidt uforståelige op- og nedprioriteringer. Således er der ofret store anstrengelser på en glimrende forklaring af nye resultater inden for studiet af turbulente burst/sweep fænomener, medens fordelingen af suspenderet materiale i strømmende væsker overhovedet ikke er behandlet.

Disse forhold vanskeliggør i nogen grad anvendelse af bogen som en egentlig lærebog. Til gengæld er den en fortrinlig aktuel »læsebog« for ældre studerende eller kandidater, der ønsker at være a jour inden for sedimentologiske problemstillinger, og som ikke har noget imod at få basale ting gentaget ved siden af og i sammenhæng med helt nye resultater.