Geografisk Tidsskrift, Bind 97 (1997)

Erslev-Prisen

Det Danske Geografiske Selskab fik ved kgl. resolution af 18. november 1876 autorisation til at føre navnet Det Kongelige Danske Geografiske Selskab. Selskabets bestyrelse fandt derfor anledning til på Selskabets 120-års dag 1996 at indstifte en pris til minde om en af Selskabets stiftere, professor Edvard Erslev.

Professor Erslev virkede ved Aarhus Katedralskole fra 1856. Han markerede sig ved fremragende undervisning samt både før og efter sin ansættelse ved en betydelig produktion. Denne omfattede bl.a. 'Den Danske Stats Geografi1 (1852), en række geografiske lærebøger, der opnåede en betydelig udbredelse, og, af særlig betydning, værket 'Jylland, Studier og Skildringer til Danmarks geografi'(lBB6).

Det er Selskabets ønske gennem uddeling af Erslev- Prisen at kunne hædre personer, der på fremragende måde har medvirket til formidling af den geografiske videnskab. Den første tildeling af prisen er sket til to personer, der meget klart - følgende Erslevs eksempel - har opfyldt det stillede krav:

Kristen Marius Jensen Horst Meesenburg

Selskabets vicepræsident, hofmarskal S. Haslund-
Christiansen udtalte ved overrækkelsen:

Kristen Marius Jensen

f. 1924, student 1942 (Herning Statsskole), cand. mag.
1949.

K.M. Jensen deltog 1950-51 i 3. Centralasiatiske Ekspedition. Han ansattes 1959 som amanuensis ved Geografisk Institut, Københavns Universitet, og blev 1960 lektor sammesteds.

K.M. Jensen har gennem årene ydet en betydelig indsats som underviser, specielt inden for Danmarks Geografi, som han har tilført betydelige kvaliteter - ikke mindst gennem inspirerende feltekskursioner (ofte s.m. H.Kuhlman). Emnet blev, helt fortjent, til et tyngdepunkt

i faget. Undervisningen blev fulgt op af en række
videnskabelige publikationer.

Den betydeligste indsats er antagelig afhandlingen 'Opgivne og tilplantede arealer i Jylland' (Atlas over Danmark Serie 11, bind 1, 1976), hvori marginaljordsproblemet identificeres og analyseres klart og præcist - længe før det erkendtes i større kredse.

Også 'Landbrugsatlas Danmark' (Atlas over Danmark Serie 11, bind 4, 1986. S.m. Anette Reenberg) er et vægtigt bidrag til geografifaget og et skoleeksempel på formidling: de mange kort og diagrammer bidrager til at overskueliggøre et stort og vanskeligt stof.

Det totalt udsolgte 'Topografisk Atlas Danmark' (Atlas over Danmark, Serie 11, bind 2, 1976, S.m. Ruth Helkiær Jensen) er en spændende eksempelsamling til fagområdet landskabsanalyse. På samme måde blev en artikel 'Kulturlandskabet i Borris og Sdr. Felding...' (Geogr. Tidsskr. 1979:61-99) meget hurtigt en slags ledetråd for landskabsanalyse.

På baggrund af K.M.Jensens indsats, hvoraf kun enkelte
punkter er nævnt ovenfor, har Selskabet besluttet at tildele
ham Erslev-prisen.

Horst Meesenburg

f. 1928, student 1946 (Sønderborg Statsskole) og cand.
mag. 1953.

Horst Meesenburg blev ansat som adjunkt, senere lektor, ved Tønder Statsseminarium 1956. Han udnævntes 1968 til leder af Esbjerg Saltvandsakvarium, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Meesenburg har gjort en betydelig indsats som underviser,
ofte understøttet af egne oplæg, som fx 'Lærerens
Arbejdsbog' og 'Det Danske Landskab' (1966).

Særlig beundring påkaldes af Meesenburgs arbejde med udgivelsen af tidsskriftet 'BYGD', der begyndte allerede 1970, og som nu foreligger i sin 25. årgang. I tilslutning til tidsskriftet foreligger der en lang række enkeltpublikationer. Blandt disse kan nævnes 'Vadehavet, et dansk-tyskhollandsk naturområde. Den Helder til Blåvands Huk' (1976). En anden specialundersøgelse er 'Det brændte klitområde ved Blåvand', der er publiceret i Geografisk Tidsskrift. I artiklen bekrives vegetationsudviklingen i et klitområde på 1 km2 efter en brand 1955. Arbejdet er grundigt og meget oplysende mht. generelle træk ved genvæksten på af sandområder. Undersøgelsen er et godt eksempel på Meesenburgs samarbejde med Vade- og Marskundersøgelserne, senere Skallinglaboratoriet, et samarbejde, som Meesenburg tidligt etablerede, og som fortsattes gennem årene.

Tidsskriftet 'BYGD's betydning for dansk geografi kan vanskeligt overvurderes. Det har formidlet megen indsigt, specielt inden for analyser af 'de små regioner', oftest sammenholdende natur- og kulturgeografiske aspekter i en kulturøkologisk opfattelse. På mange måder har 'BYGD' derved tjent til en fornyelse af den geografiske undervisning. En imponerende indsats, der i udstrakt grad har bygget på en enkelt persons initiativ.

Det er på denne baggrund, at Selskabet har tildelt Horst
Meesenburg Erslev-Prisen.