Geografisk Tidsskrift, Bind 96 (1996)

Den Danske Nationalkomité for Geografi

Sofus Christiansen

Kort beretning om virksomheden i 1995

Justering af medlemskredsen. I forbindelse med valg af repræsentanter fandt en justering af repræsentationsområder sted {Århus Universitet har ikke længere fagområdet 'kulturgeografi'). Videnskabernes Selskab har i samme forbindelse bifaldet, at fire observatører, repræsenterende undervisningstrinene i geografi deltager i møderne.

Sofus Christiansen, Institute of Geography, University of Copenhagen,
Øster Voldgade 10, 1350 Copenhagen K., Denmark.

Årets møder

Møde i Trondheim mellem nordiske/baltiske geografer fra
Nationalkomitéerne

Man vedtog at opretholde en forbindelse via internet (kaldesignal: nordbalt@utu.fi.), der skal oplyse om fx. afholdelse af Ph.D.kurser, ekskursioner, sommerkurser, workshops, disputatser, udnævnelser mm. Denne 'nyhedsavis' skal afløse de tidligere, hvis hovedfejl var, at de distribueredes for langsomt.

Afholdelse af to komitémøder

Forårsmødet drejede sig mest om stillingtagen til ny vedtægter for IGU. Ændringerne var mest af administrativ betydning; alle vore ændringsforslag er blevet tilgodeset/ medtaget.

Mødet slutbehandlede også planen for dansk deltagelse i aktiviteterne i forbindelse med kongressen i Holland i august. Der er planlagt dansk deltagelse i ledelsen af tre store ekskursioner (Vestkyst, Tvær-Skandinavien, Grønland).

Efterårsmødet behandlede igen kongressen; man udbad sig melding fra baglandet om, hvilke fagområder, man ønskede udvalgt som genstand for kommissioner og studygroups, og man diskuterede emner til IGU's forskellige poster.

Et punkt om 'geografiens situation i Danmark p.t.' medførte
en diskussion om geografi i skolerne:

- 'Natur og teknik' i Folkeskolens 'små' klasser, kun 'rigtig' geografi i 7. og 8. klasse samt den situation, at man kan komme til at undervise i geografi i Folkeskolen på nævnte faglige baggrund.

- Gymnasiets status mht geografi er rimeligt god med fagkonsulenter, ensartet læseplan osv. Fagomfanget er dog ringe, og det er vanskeligt at kombinere valg af geografi med passende andre fag.

- Seminariets geografiordning giver problemer med standardisering af indhold. Også Lærerhøjskolens geografilæreruddannelse møder vanskeligheder. Det diskuteres bl.a. om den geografifaglige del evt skal opgives, og vordende lærere kun undervises i pædagogik!

- Universiteterne etc.: Ny situation efter, at skolemarkedet' stærkt mindsket. Men indtil nu rimelig afsætning på ny områder, specielt vedr. u-landsanalyser, GIS-anvendelse til administrativt brug mm. Det ny Geocenter (sammen med GEUS og Geologisk Institut) omtaltes.

Spørgsmålet, om Nationalkomitéens kompetence mht varetagelse af interesserne for 'Dansk Geografi' diskuteredes ganske kort: man var enige om, at møderne vel kunne fungere som en slags forum derfor.