UDLÆNDINGE PA HANDSKRIFTJAGT I DET SEKSTENDE ÅRHUNDREDES DANMARK - Ilsøe, Harald (Fund og Forskning i Det Kongelige Biblioteks Samlinger, 1966)
De mangeartede bestræbelser der udfoldedes af renæssancetidens humanister og deres lærde efterfølgere for at fremskaffe historiske kildeskrifter af enhver art, er et fængslende kapitel i videnskabshistorien, ofte spændende som beretningen om de geografiske opdagelser. Hvad enten det gjaldt studiet af den antike kultur eller udforskningen af fædrelandets historie, søgte man tilbage til kilderne, arbejdede intensivt med at opklare dunkle steder i disse, opledte håndskrifter med bedre læsemåder eller rejste rundt til arkiver og biblioteker i forventningen om at finde hidtil ukendte værker, som kunne føre studiet videre. Der er over hele denne håndskriftjagt en udholdenhed og umiddelbar opdagerglæde, som stadig fænger og river med. I eftertidens øjne betyder det så mindre, at resultaterne ikke altid stod mål med forventningerne.