Composer, Translator and Educator. Kapellmeister Scheibe and the Emerging Liberal Market during the Second Half of the Eighteenth Century - Hauge, Peter (Fund og Forskning i Det Kongelige Biblioteks Samlinger, 2016)
Peter Hauge: Komponist, oversætter og pædagog: Kapelmester Scheibe og det spirende frie marked i anden halvdel af det 18. århundrede Kapelmesteren Johann Adolph Scheibe (1708-1776), virkede det meste af sit liv i Danmark i en periode, hvor store sociale ændringer fandt sted blandt andet med hensyn til musikeres ansættelsesmuligheder. I nærværende artikel forklares Scheibes forskellige valg med hensyn til arbejde ud fra de muligheder, der bød sig i løbet af de 36 år han var i Danmark: Fra en fast stilling ved hoffet som kapelmester i få år pensioneredes Scheibe i 1748 og flyttede med familien til Sønderborg, hvor han oprettede en musikskole for børn og supplerede sin pension med blandt andet at oversætte bøger fra dansk til tysk; samtidig var han meget aktiv i de forskellige musikalske selskaber i København, hvortil han ofte rejste. Sandsynligvis på grund af de usikre forhold under Syvårskrigen (1756-1763), der også påvirkede Sønderjylland og de danske hertugdømmer, besluttede han sig for at flytte tilbage til København, hvor han nedsatte sig som underviser i komposition og generalbas. Samtidig fik han ofte bestillinger fra hoffet om at komponere større musikalske værker til fejring af officielle begivenheder. Scheibe virkede altså som ‘freelance’ komponist og underviser – en ansættelsesform som i forbindelse med Christian 6.s død i 1766 skabte problemer, idet hoffet ikke ville anerkende, at Scheibe skulle betales for arbejdet. Man mente, at Scheibes pension, som han stadig fik, betød, at han stadig stod til rådighed for hoffet. Scheibes position i dansk musikliv er exceptionel og viser den grynende udvikling af andre mere liberale ansættelsesformer.