Illuminated Manuscript Cuttings at the Royal Library. Leaves from the Papal Court in Rome and the Este Court in Ferrara - Mattia, Eleonora (Fund og Forskning i Det Kongelige Biblioteks Samlinger, 2016)
Eleonora Mattia: Illuminerede fragmenter på Det Kongelige Bibliotek: Enkeltblade fra det pavelige hof og fra huset d’Este i Ferrara Det Kongelige Bibliotek rummer en mindre samling af illuminerede enkeltblade og initialer. Størsteparten stammer fra liturgiske bøger så som missaler, antifonaler og gradualer, der blev brugt i den katolske kirke. Disse “Illuminerede fragmenter” tilhører ikke bibliotekets ældre bestand, men er blevet erhvervet fra samlere eller i kunsthandlen fra begyndelsen af 1900-tallet og frem. En betydelig gruppe udgøres af fragmenter fra Italien, fra middelalderen til den sene renæssance. Historien bag denne type fragmenter og deres indsamling går tilbage til slutningen af det attende århundrede. Efter Napoleons hær havde invaderet Italien blev mange gamle religiøse institutioner nedlagt og plyndret og tusindvis af manuskripter fandt vej til det europæiske marked. I mange tilfælde blev de liturgiske bøger splittet ad og deres miniaturer udskåret af både transport- og salgsmæssige hensyn. Dette gælder også bestanden af manuskripter fra det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Udskårne sider herfra blev i 1825 solgt på en berømt auktion i London, hvor de blev købt af kunstsamlere som selvstændige små kunstværker. Nogle af disse var udført af Apollonio de Bonfratelli, der også har illumineret og signeret et blad med en “Opstandelse” i Det Kongelige Bibliotek. Denne artikel foreslår, at “Opstandelsen” oprindelig stammer fra et missale i Det Sixtinske Kapel, udført under Pave Pius 5. (1566-1572). To andre illuminerede enkeltblade i Det Kongelige Bibliotek stammer fra Leonello d’Estes Breviar. Breviaret er veldokumenteret. Det udførtes af nogle af tidens berømteste illuminatorer mellem 1441 og 1448 og vidner om en vigtig fase i Ferraras maleri, på overgangen mellem sengotikken og den tidlige renæssance. Det Kongelige Biblioteks blade kan tilskrives Giorgio d’Alemagna og Breviarets historie viser, at i visse dele af kunsthandlen fortsatte den praksis, at opsplitte gamle manuskripter for at sælge deres sider enkeltvis, helt frem i 1950erne.