ILLUSTRATIONERNE I FREDERIK DEN ANDENS BIBEL 1589 - Otzen, Povl (Fund og Forskning i Det Kongelige Biblioteks Samlinger, 1966)
Den jævne danske befolkning var i 1500-tallet ikke forvænt med billeder. Så meget større betydning for den fik de illustrationer, som fandtes i datidens bibeltryk. Disse træsnit har sikkert hos mange vakt den første interesse for kunst og har præget deres forestillinger om de bibelske personer og hjulpet dem til en mere levende forståelse af den hellige Skrifts fortællinger. Børn og unge, som ikke var meget for at slide med den besværlige læsekunst, har disse billeder ansporet til at bakse med bogstaverne, fordi de måtte se at finde ud af, hvad disse gådefulde optrin egentlig skulle betyde. Selv om de ældste danske bøger med bibelske texter ikke var synderlig udbredte, så har de dog været at se i præstegårde og enkelte velhavende borgerhjem, og for foliobiblernes vedkommende i kirkerne. Strengt taget måtte disse store, kostbare kirkebibler ikke lånes ud af bygningen; det skete dog alligevel, og I 1569 klagede Frederik II over at eksemplarer af Christian III.s Bibel blev ødelagte, fordi de udlåntes; i en fynsk kirke viste det sig, da biskop Jakob Madsen kom på visitats, at Bibelen befandt sig hos fogeden på Fjellebro!