Knud Jeppesen Katalog : Skriftlige arbejder, kompositioner og editioner – diskografi og bibliografi - Holme, Thomas (Fund og Forskning i Det Kongelige Biblioteks Samlinger, 2011)
Dette er et online særnummer. Knud Jeppesen (1892-1974) blev i sin lange karriere regnet blandt det 20. århundredes mest anerkendte og respekterede musikvidenskabsmænd, og han fik som sådan en varig international betydning som hidtil ingen anden dansk musikforsker. Disputatsen, Palestrinastil med særlig Henblik paa Dissonansbehandlingen (1923), var banebrydende og gjorde – sammen med en lang række derpå følgende studier – ham til en af sin tids førende autoriteter inden for renæssanceperiodens musik. Hans lærebog, Kontrapunkt (Vokalpolyfoni) (1930), er oversat til ni sprog og må formodentlig anses som det 20. århundredes mest udbredte lærebog i denne periodes vokale satsteknik. Ud over en stor videnskabelig produktion og betydelig editionsvirksomhed fungerede Jeppesen i næsten et kvart århundrede (1931-53) også som hovedredaktør af verdens på det tidspunkt førende musikvidenskabelige tidsskrift, Acta Musicologica. Professionelt virkede Jeppesen som organist ved Skt. Stefans Kirke (1917-32) og Holmens Kirke (1932-46) i København, som lærer ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium (1920-1947) og endelig i perioden 1946-1957 som den første professor i musikvidenskab ved Aarhus Universitet. Jeppesen, som var elev af blandt andre Thomas Laub og Carl Nielsen, udfoldede tillige igennem det meste af sit liv en omfattende kompositorisk virksomhed, blev tildelt Det Anckerske Legat (1946), vandt adskillige komponistkonkurrencer og fik både opført og publiceret en stor del af sin produktion. Den arkivalske arv efter Knud Jeppesen er omfattende. I store træk er hans kompositionsmanuskripter bevaret i Knud Jeppesens Arkiv (Det Kongelige Bibliotek, København), 1 hans videnskabelige papirer og mikrofilm i Knud Jeppesens Samling (Statsbiblioteket, Århus), 2 mens hans videnskabelige korrespondance findes på såvel danske biblioteker – især Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket – som i udenlandske samlinger. Desuden eksisterer en del arkivmateriale fortsat i privateje. Nærværende Knud Jeppesen Katalog, som er en del af et større projekt om Knud Jeppesen, registrerer i bred forstand – og med forskellige be-/afgrænsninger – Jeppesens ‘samlede værker’ inden for følgende kategorier: 3 B. Skriftlige arbejder C. Kompositioner D. Diskografi E. Editioner I Introduktionen (s. 9-21) redegøres detaljeret for hver enkelt fortegnelses indhold, omfang, ordning, referencesystem, mm. En stor del af det for kataloget tilgrundliggende arbejde er blevet udført på basis af en generøs bevilling fra Lundbeckfonden, som hermed takkes hjerteligt. En uforbeholden tak rettes tilsvarende til de mange personer, som igennem årene har været til stor og helt uvurderlig hjælp, heriblandt navnlig Anne Ørbæk Jensen og Claus Røllum-Larsen, Det Kongelige Bibliotek, Jette Bohn, Æstetikbiblioteket (Aarhus Universitet), personalet i Musiksektionen på Statsbiblioteket, samt Hans Mathiasen. En særlig tak rettes til Lotte og Kristian Jeppesen, som beredvilligt har stillet værdifuldt, privat arkivmateriale til rådighed for forfatteren. Oplysninger, som kan supplere eller korrigere indholdet af kataloget, kan sendes til lektor, lic.phil., Thomas Holme Hansen, Aarhus Universitet (musthh@hum.au.dk). Thomas Holme Aarhus Universitet, marts 2011