Magt, mekanismer og materialitet. Den danske hærs uniformer under enevælden - Petersen, Karsten Skjold (Fra Krig og Fred, 2019)
Ny forskning har givet os et tilstrækkeligt grundlag til at følge, hvordan hærens uniformer udviklede sig under den danske Enevælde, dvs. fra 1660 til 1849. Hermed er skabt et grundlag for at analysere denne udvikling i sociologisk og kulturhistorisk sammenhæng. Artiklen indledes med at fokusere på uniformens funktion, herunder ikke mindst evnen til at skelne mellem ven og fjende på kamppladsen. Derudover beskrives den stigende standardisering, som i første omfang regulerer mandskabets uniformering, men som senere omfatter officerer og til sidst også generalerne. Derefter følges gruppens og individets påvirkning af uniformeringen ud fra forskellige motiver. Så følges den udenlandske og civile modes påvirkning af den danske hærs uniformer. Til slut beskrives udviklingen i anvendelse af nationale symboler på uniformerne.