Den danske krigsveteran i internationalt lys - Poulsen, Niels Bo (Fra Krig og Fred, 2023)
Denne artikel vil med udgangspunkt i Danmarks krigsveteraner fra 1848 og til i dag forholde sig til en række grundspørgsmål vedrørende krigsveteraner og deres interaktion med det omgivende samfund. Spørgsmålene stilles med udgangspunkt i den internationale veteranforskning og dennes grundlæggende erkendelser. Der fokuseres særligt på veteranernes selvbillede og italesættelse, herunder på hvordan og i hvilket omfang begrebet krigsveteraner er blevet brugt i veteranernes selvbeskrivelse, samt hvilke alternative begreber, som har været anvendt. Desuden studeres skiftende foreningsdannelser, disse udspring, historie og gennemslagskraft, samt hvilke dagsordener skiftende veteranorganisationer har haft. Der skelnes her mellem pleje af medlemmernes økonomiske velfærd, ønsket om offentlig anerkendelse og accept, samt mere generelle politiske dagsordener, som eksempelvis at understøtte forsvarspolitikken eller værne om danskheden i Sønderjylland.