Esther Aksel-Hansen fra Petrograd – juli til november 1917 - Preben-Hansen (red.), Bernadette (Fra Krig og Fred, 2014)
Esther Aksel-Hansen 1891-1963 var ansat som skrivedame på Det danske gesandtskab i St Petersborg (1914-24: Petrograd ) fra maj 1917 til maj 1918. Omtrent dagligt skrev hun breve til moderen i København. Brevene tegner et stemningsbillede af den russiske revolution. Revolutionens daglige konsekvenser bevidnes ved reportager fra gesandtskabet, ved vandringer langs Nevaen, slædeture gennem byen, deltagelse i gadens demonstrationer og natlige besøg på byens banegårde. Her præsenteres Esthers beretning fra 1917 i uddrag: fra Lenins mislykkede julikup til bolsjevikkernes magtovertagelse i november. 1917-brevene blev i 1993 oversat til russisk og publiceret i Moskva.