Forberedelser til 3. Slesvigske Krig og den permanente E-tjenestes fødsel 1865-1869 - Bruhn, Kristian (Fra Krig og Fred, 2019)
Efter nederlaget i 1864 blev den danske udenrigs- og forsvarspolitik rettet mod at få det tabte område til og med Flensborg tilbage. Med dette formål tilbød Danmark at støtte Preussen i landets krig med Østrig i 1966, et tilbud som Bismarck afviste. Herefter søgtes et samarbejde med Frankrig, hvis sejr over Preussen i en kommende krig kunne give Danmark den ønskede gevinst. Der blev i rammen af krigsforberedelserne fra 1867 for første gang etableret en permanent efterretningstjeneste, hvis formål var at varsle om et kupangreb mod København samt en invasion af Jylland. Lederen blev politiembedsmanden Martin Hertz, som havde været den sidste leder at tjenesten under 1964-krigen. Tjenestens organisation blev inspireret af et notat af kaptajn Ahlmann fra 1868. Martin Hertz fortsatte som leder af tjenesten indtil sin død i 1879.