Den danske hærs rolle i opretholdelsen af indre sikkerhed og samarbejdet med politi og hjemmeværn ca. 1950 - Rasmussen, Peter Hertel (Fra Krig og Fred, 2018)
Artiklens beskriver den rolle, som den danske hær under sin genopbygning efter 2. Verdenskrig måtte overveje at spille under imødegåelsen af et kommunistisk kupforsøg. Det var en rolle, som dels vanskeliggjorde den i forvejen svages styrkes muligheder for at kunne forsvare lande mod invasion, dels brød med princippet om, at den danske hær ikke skulle anvendes mod landets egne borgere. Kuprisikoen blev understreget af begivenhederne I Tjekkoslovakiet I februar 1948. Situationen blev lettet noget i 1949 med etableringen af det statslige hjemmeværn. Det havde ikke alene til hovedopgave at bevogte og forsvare nøgleinstallationer i hele landet. Med etableringen af Hjemmeværnets særlige politikompagnier under kommando af politifolk blev Politiet aflastet for mindre krævende opgaver, så man havde flere ressourcer til sine mere krævende opgaver. Kun ved omfattende borgerlige uroligheder kunne støtte fra Hæren fortsat blive relevant.