“Kalder alle vogne”: Bevægelse i specialklasser for børn med ADHD og/ eller autisme - Munk, Mette; Østergaard, Tilde Pil (Forum for Idræt, 2025)
Et godt skoleliv forudsætter trivsel, læring og deltagelse i fællesskaber, men for nogle børn med ADHD/ASF kan skolens krav og undervisningens struktur være udfordrende, hvilket stiller særlige krav til pædagogiske indsatser. Artiklen undersøger, hvordan pædagogisk personale i specialklasser oplever og skaber mening med bevægelse for denne elevgruppe. Med en hermeneutisk- fænomenologisk tilgang kombineres observationer med interviews med lærere og pædagoger. Analysen, fortolket gennem Hartmut Rosas begrebsapparat, belyser et pædagogisk paradoks mellem personalets behov for struktur og forudsigelighed og de relationelle betingelser, Rosa identificerer som afgørende for trivsel. Afslutningsvis peges på mulige trædesten for en kontekstspecifik og kropsligt forankret pædagogik i specialklasser.