Putins brug af sportsbegivenheder som erindringshistorisk arena - Elsborg, Stanis (Kulturstudier, 2018)
Med udgangspunkt i begrebet historiebrug belyser artiklen, hvordan den russiske statsmagt og præsident Vladimir Putin benytter store sportsbegivenheder på national grund som en særlig erindringshistorisk arena til påvirkningen af en ny national identitet i Rusland. Artiklen konkluderer, at Putins styre søger at skabe en ny national fortælling med en stærk hyldest til den zaristiske og sovjetiske æra, hvor særligt elitesport og rumpolitik fremhæves, ligesom gamle konservative og religiøse værdier også har en vigtig rolle i Putins genrejsning af Rusland og for russisk national identitet. „For us (and I am talking about Russians and Russia), questions about who we are and who we want to be are increasingly prominent in our society (…) the question of finding and strengthening national identity really is fundamental for Russia.“ (Putin 2014, s. 28-29. Vladimir Putins tale ved et møde hos den Moskvabaserede tænketank Valdai International Discussion Club den 19. september 2013.)