En styringsteknologi bliver til - Stilling Olesen, Jesper (STS Encounters, 2010)
Hos Michel Foucault og Nikolas Rose er magt ikke noget, man besid-‐der, men noget der skal udføres og derfor betinget af handlinger og intentioner hos de, som søges styret. Alligevel fremstilles styringstek-‐nologier i governmentality litteraturen ofte som mere eller mindre direkte afledt af beskrivelser i policy-‐papirer. De interesserer sig først og fremmest for at studere, hvordan færdige styringsteknologier gri-‐ber ind i menneskers liv og medvirker til, at subjekter bliver til på be-‐stemte måder. En styringsteknologi har en tilblivelseshistorie, der er værd at beskrive. Denne artikel viser gennem en Latourinspireret ana-‐lyse af en implementeringsproces, hvordan en lov udfoldes som trans-‐lationer i et netværk. Analysen følger implementeringen af loven om pædagogiske læreplaner i dagtilbud med henblik på at identificere koblinger mellem viden, magt og subjektivitet og andre aktanter, der danner grundlag for, at loven kan fungere som en styringsteknologi for arbejdet i dagtilbud. Analysen bidrager til en nuancering af vores forståelse af policy som flydende og med et element af uforudsigelig-‐hed, som ikke indfanges af governmentalitystudier, der studerer lov-‐givningsprocesser ud fra et styringseffektperspektiv.