Schoenberg: the texts he used - Maegaard, Jan (Danish Yearbook of Musicology, 1998)
Schönbergs tekster Schönbergs valg af tekster til sin musik kan bidrage til at kaste lys over hans kunstneriske udvikling. En komplet oversigt sidst i artiklen lader erkende en række udviklingsfaser. Udgående fra en lidet signifikant begyndelse, hvor blandt andre den socialistiske digter Ludwig Pfau spiller en rolle, indleder hans møde med Richard Dehmels poesi i 1897 en litterært mere kritisk og tildels moderne orienteret holdning. En krise i forhold til tekstvalget sætter dog ind i 1907. Efter en kort orientering mod blandt andre Stefan Georges poesi vendes interessen især mod Emanuel Swedenborgs mysticisme, og også bibelske tekster dukker nu op. I øvrigt går Schönberg i den kommende snes år over til stadig oftere selv at forfatte sine tekster, kulminerende i librettoen til operaen Moses und Aron. Tiden i USA fra 1933 til hans død i 1951 bærer til at begynde med præg af hans ringe kendskab til engelsk. Efter nogle år kommer dog både engelske og tyske og endog hebraiske tekster til foruden hans egne; men de er nu alle af enten religiøst eller politisk indhold.