“Telemannischer Geschmack” in Danemark: Zur Geschichte der deutsch-dänischen Musikbeziehungen im 18. Jahrhundert - Kremer, Joachim; Koudal, Jens Henrik (Danish Yearbook of Musicology, 1995)
‘Telemannischer Geschmack’ i Danmark: Et bidrag til skildringen af de tysk-danske musikforbindelser i det 18. århundrede Artiklen tager udgangspunkt i de kontakter, der i det 18. århundrede bestod meilem Hamburg og Siesvig-Hoisten. Specielt trækkes Telemanns forbindelser til hoffet i Pløn frem (i årene 1725-1757). De var et led i Telemanns omfattende kontaktnet, som ikke mindst gennem musikernes mobilitet – Plønermusikernes overgang til Det kgl. Kapel i København – førte til udbredelsen af såvel komponistens værker som hans skrivemåde (“Telemannischer Geschmack”). Som et eksempel på “Telemannischer Geschmack” analyseres sonate nr. 9 af den tidligere Pløner-hofmusiker Hans Hinrich Zielche (fløjtenist i Det kgl. Kapel i København 1770-96, død sst. 1802). I Zielches Kvartet op. 2 nr. 1 finder man derimod en "tidstypisk, elegant og melodisk letflydende stil" (Kai Aage Bruun), der viser indflydelse fra sydtyske værker, dvs. Mannheimerskolen. Strygekvartetten slog først for alvor igennem i Norden i 1780'erne (ikke mindst gennem Haydns op. 33), og den lollandske greve O.L. Rabens musiksamling er domineret af Pleyels, Haydns og Toeschis værker (altså musik fra Paris, Wien og Mannheim). Zielches og andre Telemann-elevers kompositioner befinder sig et sted meilem nordtysk stil og Mannheimer-stil. De komponister, der forholder sig til Telemann-stilen, idet de overtager den og transformerer den, udgør et vigtigt element i dansk musikhistorie i det 18. århundrede.