A Closer Look at the Copenhagen TabIature in the Royal Library, Copenhagen - Dickinson, Alis (Danish Yearbook of Musicology, 1977)
Artiklen er baseret pä forf.’s doktorathandling, Keyboard TabIatures of the Mid-Seventeenth Century in the Royal Library, Copenhagen (North Texas State University, 1973). Af de der behandlede tabulaturer – Ny kgl. Saml. 1997, fol. (Obmaus-tabulaturet), mu 6703.2131/6 (Voigtländer-tabulaturet) og Gl. kgl. Saml. 376, fol. – er det sidstnævnte, kaldet "Københavner-tabulaturet", det største. Händskriftet, hvis skriver og oprindelige ejer ikke kendes, består af tre fascikler med ialt 34 folioblade. Det antages, at hovedparten af tabulaturet er blevet til i 1640rne og at det er fuldendt efter 1650. Tabulaturskriften er – med variationer – den nyere tyske tabulaturskrift; karakteristisk for håndskriftet er den usædvanligt hyppige angivelse af fingersætning. Indholdet er først og fremmest dansesatser, desuden vise-, koral- og salmeudsættelser. Stilistisk er hovedindflydelsen den samtidige franske, lut-påvirkede clavecin-stil. Men snarere end at være af fransk oprindelse synes stykkerne pä en interessant mäde at vidne om den franske stils udbredelse til et lokalt miljø. Og det er muligt, at tabulaturet er blevet til i Danmark. Thi foruden fransk indflydelse findes ogsä engelske danse, og sammenstillingen af nogle af dansesatserne til suite-agtige rækker peger mod tendenser i den samtidige tyske klavermusik hos Froberger. Og netop den danske hofmusik var i disse årtier et sådant samlingssted for disse brogede europæiske tendenser.