Lærende relationer – Coaching og undervisning - Janfelt, Monika (Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 2008)
Coaching kan med fordel bruges i forskellige universitetssammenhænge, ikke kun som individuel coaching af studerende omkring opgaveskrivning, eksamen og andre studenterrelaterede temaer, men også i forbindelse med traditionel undervisning og undervisernes pædagogiske udvikling. Coaching handler om læring, og tanken om det ressourcefyldte menneske står helt centralt. Derfor er både tankerne bagved og de praktiske værktøjer i coaching relevant for det universitetspædagogiske felt. Jeg vil i denne artikel beskrive et par coachingværktøjer, og hvordan jeg har prøvet at implementere dem i forbindelse med et undervisningsforløb med førsteårsstuderende på historie ved SDU. Jeg vil indledningsvis sige noget alment om, hvad coaching er, for derved at gøre det mere klart, i hvilken sammenhæng de enkelte tilgange og det beskrevne undervisningsforløb skal ses. Ability Spotting og Appreciative Inquiry (AI) er de to coachende tilgange, jeg bragte i spil i et konkret fremlæggelsesforløb, som jeg afslutningsvis beskriver i denne artikel.