Håndværk og visioner: designfaglighed på humaniora - Caviglia, Francesco; Dalsgaard, Christian; Nørgaard, Palle (Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 2015)
Formålet med artiklen er at fremlægge og diskutere erfaringer med, hvordan der kan etableres en designfagstradition i universitetsundervisningen på humaniora, hvor håndværk og vision kan forenes. I artiklen diskuteres underviserens udfordringer med at flytte den humaniorastuderende fra analyse til design, at tage afsæt i praksis, og at forstå projektarbejde i et spændingsfelt mellem vision og håndværk. Der reflekteres endvidere over underviserens mulighed for at klarlægge undervisningens faglige og forskningsmæssige forankring. Artiklens omdrejningspunkt består i en diskussion af spændingsfeltet mellem designfag og videnskabsfag. Udgangspunktet for diskussionen er forfatternes undervisning i to kurser – Kulturformidling og Learning and teaching with digital media - som blev gennemført på Arts, Aarhus Universitet, i perioden 2011-2014. The establishment of design-disciplines within a university Arts curriculum is the focus of this article. The study highlights the challenges faced by teachers when their Arts students moved from an analysis-centered to a design-centered approach. This meant the students had to switch from taking practice as a point of departure, to understanding how project-based work relies on a mixture of vision and craftsmanship. The article reflects on how the teacher can explain the connection between her/his teaching and research in the subject area, and the inherent tension between design and science. The authors base their discussion on two courses at the Faculty of Arts, Aarhus University that ran between 2011-2014. These were titled ‘Culture and Communication’ and ‘Learning and Teaching with Digital Media’.