”Authentic Microteaching” som akademisk lærings- og undervisningsmodel

Forfattere

DOI:

https://doi.org/10.7146/dut.v13i24.96782

Nøgleord:

authentic micro teaching, reciprocal peer teaching, microteaching, authentic pedagogy, undervisningsmetode

Resumé

Universitetsuddannelsen i idræt integrerer læring af praktiske kompetencer og akademisk faglig fordybelse. I denne artikel præsenterer vi ”authentic microtea-ching” som model, hvor medbestemmelse og formidlingsdimensionen indgår som centrale fokusområder i vores undervisning. Vores empiriske erfaringer med at ud-vikle modellen samt det lærings- og uddannelsesstrategiske sigte beskrives med udgangspunkt i et specifikt kursus, hvor vores studerende via små trefasede forløb bevæger sig fra at være deltagere i undervisning til selv at være formidlere af det faglige indhold i virkelighedsnære undervisningssituationer. I første fase introduce-res de studerende til praksisområdet i korte forløb tilrettelagt af universitetets un-dervisere, mens anden fase tager udgangspunkt i ”reciprocal peer teaching”, hvor de studerende underviser hinanden og udvikler deres egen praksis organiseret ud fra ”microteaching”-modellen. Tredje fase inkluderer korte undervisningsforløb med elever fra gymnasieskolen som deltagere i virkelighedsnære situationer ud fra ”au-tenthic pedagogy” og tilhørende refleksionspapirer (mini-underviser-portfolier) som parallel fordybelsesaktivitet.

Forfatterbiografier

Steen Ingemann Jørgensen, Københavns Universitet

Ph.d. studerende ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet og lektor ved Solrød Gymnasium. Underviser og forsker i idrætsuddannelse, læreprocesser i idræt, idrætsdidaktik og boldspilsdidaktik.

Helle Winther, Københavns Universitet

Lektor ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Underviser og forsker i dans, bevægelsespsykologi og "Kroppens sprog i professionel praksis."

Charlotte Svendler Nielsen, Københavns Universitet

Lektor ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Underviser og forsker i pædagogik og læring i idræt, dans og bevægelse.

Lars Nybo, Københavns Universitet

Professor ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Viceinstitutleder for undervisning og professor i humanfysiologi med særligt undervisningsmæssigt fokus på inquiry-based learning.

Downloads

Yderligere filer

Publiceret

2018-03-08

Citation/Eksport

Jørgensen, S. I., Winther, H., Svendler Nielsen, C., & Nybo, L. (2018). ”Authentic Microteaching” som akademisk lærings- og undervisningsmodel. Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 13(24), 55–68. https://doi.org/10.7146/dut.v13i24.96782