Hva er teologi? Teologi mellom kirke og akademi: En historisk gjennomgang - Haanes, Vidar L. (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2015)
Teologiens historie fra oldkirken til vår egen tid har vært preget av en viss spenning mellom den vitenskapelig-teoretiske (skolastiske) og den praktiskkirkelige (monastiske), ofte uttrykt som spenningen mellom kirken og akademiet, teologien og den allmenne vitenskapskultur. Denne artikkelen gir en historisk gjennomgang av denne problematikken fra middelalderen til nytiden. Dagens debatt om teologiens kirkelige funksjon og forankring går tilbake til kløften mellom monastisk og skolastisk teologi på 1100-tallet, videreføres i teologiens utvikling på 1500-tallet og frem til Schleiermacher-resepsjonen i tysk og skandinavisk teologi i nytiden.