Monoteistiske brikker til etikkens puslespil. Om Erklæringen om globaletik fra 1993 og Hans Küngs bidrag - Petersen, Carsten Elmelund (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2017)
Hans Küng var skribenten bag erklæringen om globaletik, der blev vedtaget på Verdensreligionernes Parlament i 1993. Erklæringen var tænkt at kunne vinde tilslutning fra alle religiøse mennesker med henblik på at forebygge og løse religiøst betingede konflikter. Artiklen analyserer de konkrete bidrag fra de tre monoteistiske religioner, jødedom, kristendom og islam. Analysen viser, at tolkningen af den gyldne regel og fire bud i globaletikken er meget afhængig af den kontekst, som de optræder i. De varierende tolkninger hænger sammen med de forskellige gudsforståelser, der findes i jødedom, kristendom og islam. Globaletikken er et prisværdigt forsøg, men analysen viser, at det er et projekt med svag sammenhængskraft.