Fra katolsk kontinent til kontinental mission. Den katolsk-karismatiske vækkelses kirkelige betydning i Latinamerika - Thorsen, Jakob Egeris (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2012)
Denne artikel tager udgangspunkt i den katolske kirkes forandrede rolle i Latinamerika i dag. Fra at være blevet kaldt “det katolske kontinent” er Latinamerika i dag blevet bemærkelsesværdigt religiøst pluralistisk. Omkring 15% af befolkningen tilhører i dag evangelikal-pentekostale kirkesamfund og et stigende antal har slet intet kirketilhørsforhold. Ved deres sidste generalkonference omdefinerede de latinamerikanske biskopper (CELAM) sig derfor fra at være en folkekirke til at være en kirke i permanent mission og lancerede en “kontinental mission”, der skal række ud efter frafaldne og ikke-praktiserende katolikker. Biskoppernes sprogbrug og pastorale prioriteter er i høj grad præget af den karismatiske fornyelsesbevægelse (CCR). CCR er den største lægmandsbevægelse og omfatter omkring hver femte katolik. Artiklen diskuterer til slut den teologiske og kirkelige betydning af den karismatiske indflydelse på den katolske kirke i Latinamerika.