Teologi der forudsætter Guds handlen - Nielsen, Andreas Østerlund (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2015)
I denne artikel reflekterer jeg over nyere bud på, hvorledes der kan bedrives teologi efter postmoderniteten. Jeg tager anledning af svækkelsen af modernitetens afvisning af muligheden for kundskab om Gud til at pege på Guds handlinger i skaberværket som en forudsætning for teologiens viden og tale om Gud. Gud handler ved at skabe, gennem inkarnationen og ved Ånden i Skriften og i kirken. Viden om Gud opnås således via skaberværket og konkrete historiske hændelser, har sit epicenter i Kristus og ledes af Skriften, således som den – som theodrama – opføres af kirken. Gud handler dog også direkte på og med teologen selv. At bedrive teologi betyder derfor at tage imod, hvad Gud gør. Teologi er grundliggende den bevidstgjorte erfaring af, at verden er elsket af Gud.