Fortæller, hvad vil du? – om struktur og genre i Genesis 1-11 - Kofoed, Jens Bruun (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2016)
Formålet med nærværende artikel er at argumentere for, at Genesis 1-11 i lyset af det komparative materiale fra Mesopotamien og i respekt for de bibelske teksters egenart m. betegnes som Israels forhistorie. For det første synes strukturen at være parallel med de mesopotamiske forhistorier. For det andet er b.de det bibelske og mesopotamiske materiale sammenstykket af forskelligt og oprindeligt selvst.ndigt materiale. For det tredje må både Genesis 1-11 og de mesopotamiske forhistorier betragtes som et forsøg på historieskrivning. Artiklen argumenterer videre for, at Israels historiesyn var afgørende for, at forhistoriens brug af de litterære motiver, som findes parallelt i det mesopotamiske materiale, og som i analyser af dette materiale betegnes som mytemotiver, er en blanding af direkte og analoge beskrivelser af personer og begivenheder, og at Richard Averbecks betegnelse af Israels forhistorie som mytisk historie derfor er sagssvarende. Artiklen konkluderer, at mens der formkritisk er en stor fællesnævner mellem Israels forhistorie og det komparative materiale i anvendelsen af litterære motiver, forholder det sig anderledes i en funktionel tilgang. Mens motiverne i det komparative materiale for eksempel anvendes inden for rammerne af en polyteistisk og dualistisk gudsopfattelse og et overvejende cirkulært historiesyn, anvendes de samme motiver i Israels forhistorie inden for rammerne af en monoteistisk og transcendent gudsopfattelse og et overvejende lineært historiesyn.