Mytebegrebet som et nødvendigt onde - Kofoed, Jens Bruun (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2016)
Formålet med nærværende artikel er at beskrive og diskutere de metodiske udfordringer i brugen eller ikke-brugen af mytebegrebet i bibelforskningen. Artiklens tese er, at selvom der på den ene side er store udfordringer i at anvende mytebegrebet, kan det på den anden side ikke undværes. I stedet må det defineres, i hvilken semantisk betydning og med hvilke åndsvidenskabelige forudsætninger begrebet bruges. Der argumenteres videre for, at tekster, som gør brug af analogisk sprog ofte også refererer til virkeligheden, og at en funktionel tilgang til myten ofte er den mest produktive, eftersom materielle eller formkritiske tilgange har tendens til at generalisere og overse de forskellige funktioner, som det samme mytemotiv kan have i forskellige kontekster.