Religiøs tolerance, pietismen og Christian 6. - Larsen, Kurt E. (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2024)
Christian 6. regerede som konge over det lutherske dobbeltrige Danmark-Norge i årene 1730-1746. I den periode fulgte han grundlæggende den samme religionspolitisk linje som sine forfædre, idet han dog var lidt mere tolerant over for de reformerte og mindre polemiske overfor de katolske. Indadtil i kirken var han mere tålmodig med præster med samvittighedskvaler og med lægfolk, der holdt sig borte fra kirkens sakramenter. Herrnhuterne var for radikal en pietistisk retning til at kunne virke frit i Danmark-Norge, men i kolonierne fik de mulighed for at virke. Konventikelplakaten nøjedes ikke med at forbyde radikale konventikler, men ønskede også at fremme konventikler indenfor kirkeligt-lutherske rammer. Som sådan skal den danske pietisme ikke ses som modsætning til oplysningstiden, men snarere som en del af denne.