Etikk som fristelse? Til forståelsen av Første Mosebok 3,5 - Alfsvåg, Knut (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2024)
Slangen frister Eva med innsikt i godt og ondt. Ifølge Karl Barth innebærer det at begjæret etter en rasjonell forankring av etikken må forstås som en fristelse. Innebærer det at vi må avvise tanken om etisk relevant innsikt, eller er det fremdeles mulig å etablere betingelser for hvordan slik kunnskap tilegnes og brukes som kan forsvares på en teologisk og filosofisk konsistent måte? Det spørsmålet utredes i denne artikkelen gjennom en drøftelse av den gammeltestamentlige forsknings, Martin Luthers og Karl Barths forståelse av slangens spørsmål. Artikkelens konklusjon er at det har uholdbare konsekvenser å avvise enhver tanke om en rasjonell forankring av etikken, men dette må ikke forstås som en legitimering av et forsøk på å finne sin vei gjennom livet ved å stole på intellektet som menneskets styrende prinsipp.