Kronet med hæder og ære. Potentielle konsekvenser for gudbilledligheden ved udviklingen af kunstig generel intelligens - Mørch, Michael Agerbo (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2023)
Denne artikel giver en teologisk vurdering af de potentielle konsekvenser for gudbilledligheden, hvis kunstig generel intelligens (AGI) udvikles. I artiklens første del diskuterer jeg to filosofiske kritikker af AGI. Den første kritik kommer fra filosoffen Hubert Dreyfus, som i en række indflydelsesrige værker fra 1965 og frem har peget på fundamentale problemer for AGI-projektets gennemførlighed. Den anden kritik kommer fra psykiateren og filosoffen Thomas Fuchs, der med indsigter fra både kognitionsforskning og fænomenologi ligeledes kritiserer AGI-projektets gennemførlighed. Efter at have introduceret disse to væsentlige vurderinger af AGI-projektet vil jeg i artiklens andel del drøfte potentielle konsekvenser for gudbilledligheden, hvis AGI alligevel udvikles.