Åndsfrihed i Danmark - Pedersen, Carsten Hjorth (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2012)
Artiklen orienterer først om Åndsfrihedsprojektet, som en bred kirkelig gruppe gik sammen om fra 2010 til 2012. Dernæst behandler artiklen åndsfrihedens karakter, historie og aktuelle udfordringer. Det dokumenteres, at åndsfriheden er under pres, nationalt såvel som internationalt. Det hævdes dog også, at menneskets åndsfrihed dybest set aldrig er truet. Der foretages en skelnen mellem åndsfrihed og tålsomhed. Der argumenteres for, at åndsfriheden – skønt den er sårbar – er streng nødvendig især i en tid præget af ekstremisme, principiel relativisme og sekularisme samt skinger nationalisme. Desuden efterlyses en opdateret udgave af den åndsfrihedstænkning og -praksis, som især N.F.S. Grundtvig stod for.