Globaliseret teologi. Teo-login på den globale kirkes netværk - Skarsholm, Sune (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2012)
På verdensplan er der i dag over 40.000 forskellige kirkeretninger og tallet vokser stærkt. Det geografiske og kulturelle skift i kristenhedens tyngdepunkt fra det globale nord til det globale syd har skabt en mangfoldighed af måder at udtrykke kristentroen på som gør det vanskeligt at tale om teologi som ét fælles koncept. Teologien er blevet globaliseret. Artiklen reflekter over, om der findes en bibelsk tilgang til globaliseret teologi som både anerkender den konkrete, lokale måde at være kirke på og som samtidig bevarer evangeliet som en universel sandhed. Ved en genlæsning af Acta 15 om apostelmødet i Jerusalem identificeres nogle afgørende træk i fortællingen for en proces for at nå teologisk konsensus trods kulturel mangfoldighed. Ved at fastholde den særlige og nødvendige sandhed om frelse ved tro alene, så tillod apostlene en frihed til en praksis som ikke skulle forarge eller fornærme. På den måde fik evangeliet frit løb ind i enhver kulturel gruppe. En globaliseret teologi i dag må gå ud af det samme spor som lederne ved apostelmødet. Denne artikel er et bearbejdet manuskript til en semesterstartsforelæsning på Menighedsfakultetet den 30. januar 2012.