Spirituelt lederskap – kan sekulær åndelighet berike kirkelig lederskap? - Brunstad, Paul Otto (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2013)
Artikkelen setter søkelyset på det som på engelsk kalles for spiritual leadership. Dette er en retning som ønsker å revitalisere den åndelige dimensjonen innen ledelsesfaget. Behovet for større åpenhet omkring åndelige spørsmål synes å være forsterket av tiltagende motivasjons- og meningstap i arbeidslivet. Hurtige endringer og krevende omstillinger gjør at den enkelte medarbeider lette mister en helhetlig forståelse av arbeidets betydning av syne. Den spirituelle leder utfordres til å skape en visjon, forankret i en meningsgivende helhet, som kan motivere den enkelte til fornyet innsats. Spirituelt lederskap kan tolkes som en bieffekt, ikke av et kirkelig initiativ, men som et resultat av en omfattende sekularisering av arbeidets egenart. Den gode leder må derfor kunne anerkjenne og ivareta medarbeiderens dypere behov og lengsler, også på det åndelige området. I tillegg må lederen også kunne formidle et kall, større enn den enkeltes egosentriske interesser. Spørsmålet artikkelen søker å besvare er om en slik sekulær spiritualitet, uten religiøse eller rituelle forankringer, likevel kan være en berikende impulser i møte med et klarere definert åndelige kirkelig lederskap?