Kampen for humanitet. Befrielsesteologiens udvikling med fokus på Allan Boesaks sorte etik - Petersen, Carsten Elmelund (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2013)
Befrielsesteologien i Den tredje Verden er en reaktion på ensidigheden i hævdelsen af en universel etik i vestlig tænkning. De befrielsesteologiske bud: ”Befri de fattige” og ”Befri de undertrykte”, kan gøres gældende i de kontekster, hvor der er undertrykkelse. Disse bud er udviklet i en oprindelseskontekst og kan overføres til mange anvendelseskontekster. Som sådan er de transkontekstuelle. Befrielsesteologien kæmper for humaniteten og er transreligiøs. Allan Boesaks befrielsesetik er et konkret eksempel på en etik, der kæmper imod dehumaniseringen i apartheidsamfundet i Sydafrika før 1994. Denne konkrete befrielsesteologi bygger på to transkontekstuelle størrelser: Befrielsesetikken og størrelsen ”det sorte”, som en betegnelse for den oprindelige afrikanske livsforståelse, der giver de sorte sammenhængskraft, når de er undertrykte.