Esajasbogens eskatologiske ramme - Kirk, Martin Barslund (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2024)
I Esajasbogens struktur fungerer kapitel 1 som en prolog, der skal klargøre læseren til læsningen af bogen. Dette efterlader 2,2-5 som den egentlige begyndelse på bogen. Denne tekst har klare tematiske ligheder med, og kun få forskelle til, afslutningen af bogen, 66,18-24. Begge tekster omhandler et eskatologisk fredsrige, hvor Israel og folkeslagene samles på Zion for at tilbede og underlægge sig JHVH. Dermed danner disse to tekster en eskatologisk inclusio omkring Esajasbogen og indikerer derved, hvad der er bogens ultimative sigte, hvilket er med til at sætte rammerne for fortolkningen af bogen som helhed.