Kan præsteembedet automatiseres? En fortale til klerikale robotter - Balle, Simon Nøddebo (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2023)
I denne artikel undersøger jeg de teknologiske og teologiske muligheder og udfordringer ved at udvikle robotter, som kan udføre pastorale opgaver såsom at prædike og yde sjælesorg. Der findes allerede en række konkrete teknologier på tværs af kunstig intelligens og robotteknologi, der på overbevisende måder kan simulere menneskelige færdigheder. Hver for sig kan de skabe nye interaktionsmuligheder i en kirkelig kontekst, men vi er langt fra at kunne forene sådanne teknologier i ét system, der ville kunne fungere som præst. Imidlertid er der også afgørende teologiske forudsætninger, der afholder robotter fra legitimt at kunne varetage præstens arbejde.