At lytte med Guds ører? Spørgsmål om (bøn)hørelse og gud-menneskeligt samvirke - Welz, Claudia (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2023)
Hvad betyder det, at Gud (bøn)hører? Det, at Gud hører, og at mennesket bønhøres, beskrives som to sider af en og samme sag. Men hvordan kan det gud-menneskelige samvirke i bønnen defineres? Hvorvidt kan bønnen forstås som en virkelig dialog mellem Gud og menneske, og hvordan kan vi som mennesker ’høre med Guds ører’ (Bonhoeffer)? Disse spørgsmål diskuteres med udgangspunkt i Salme 94,9, hvor det hævdes, at Gud hører og ser, hvad der sker på jorden. I luthersk teologi regnes troen på at blive bønhørt som et kriterium for ’den rette bøn’. Denne antagelse drøftes i forbindelse med en analyse af menneskelig erfaring af guddommelig ’tavshed’ eller ligefrem af ’gudsforladthed’: det ikke at blive hørt og set. Der inddrages både den jødiske og den kristne tradition.