Bibelens klarhet og menneskets uklarhet: Viktigheten av å skille mellom Skriftens ontologiske klarhet og Skriftens epistemologiske klarhet - Ottosen, Espen (Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke, 2019)
Luthersk teologi er vel kjent med formuleringen »Skriftens klarhet«. Men ikke sjelden blir det hevdet at moderne bibelforskning og nyere hermeneutisk forståelse gjør det umulig å fastholde at Bibelen er klar. Denne artikkel går ikke inn i de spesifikke diskusjonene om hvorvidt ulike bibeltekster er spenningsfylte, uklare eller selvmotsigende, men drøfter den prinsipielle avvisningen av at Bibelen kan sies å være klar. Artikkelen argumenterer for viktigheten av å skille mellom Bibelens ontologiske og epistemologiske klarhet. Et slikt skille gjør det mulig å fastholde at Bibelen som sådan (altså ontologisk) er klar, selv om bibellesere kan oppleve (altså epistemologisk) den som delvis uklar og iblant vanskelig å fortolke. Den epistemologiske uklarheten kan begrunnes i menneskets begrensning og syndighet.