Prismer - en metode til at begribe det, der svært lader sig begribe - Steno, Anna Mia (Danish Journal of Education Studies (DJES), 2026)
Artiklen introducerer prismer som en kreativ kvalitativ metode til at undersøge og fremstille erfaringer, der kan være vanskelige at indfange gennem konventionelle interviewuddrag og analytiske kategorier. Med afsæt i forskning om ensomhed blandt unge med anbringelseserfaringer viser artiklen, hvordan prismer som kondenserede, fragmenterede tekstlige fortætninger kan synliggøre stemninger, sanselige erfaringer og tematikker, der ofte forbliver mellem linjerne i interviewmateriale. Metoden beskrives gennem konkrete analytiske skridt og diskuteres i relation til found poetry, litterære kondenseringer og etnografisk skrivning. Gennem tre empiriske prismer undersøger artiklen, hvordan metoden kan bidrage til at indfange andre og nye klange af ensomhed, som traditionelle interviewuddrag vanskeligt fremhæver. Samtidig diskuteres metodens etiske og analytiske implikationer, herunder spørgsmål om forskerens definitionsmagt, validitet og samarbejde med de mennesker, prismerne handler om.