Selvportrætter som forskningsmetode: At skabe nye begyndelser gennem tegning - Nabe-Nielsen, Louise (Danish Journal of Education Studies (DJES), 2026)
I foråret 2024 fulgte jeg som en del af mit ph.d.-projekt en 8.-klasse under deres besøg på Skovgaard Museet i Viborg. Jeg var optaget af, hvilke erfaringer, eleverne gjorde sig i deres møde med P.C. Skovgaards værker. Efterfølgende havde jeg gruppesamtaler med flere af eleverne, hvor jeg valgte at inddrage en kunstbaseret forskningsmetode. Metoden bestod af nogle kunstneriske tegnerammer, der med mærkelige øjne og munde skulle være udgangspunkt for elevernes selvportrætter. Intentionen var, at eleverne gennem tegning kunne genbesøge kunstværkerne og i dette genbesøg kunne opleve og erfare kunstværket ’indefra’. I artiklen præsenterer jeg den kunstneriske tegneramme og baggrunden for at bruge den i forskning. Endvidere illustrerer jeg, hvordan elevernes tegninger og tilhørende tekster kan indgå i analyse og fortolkning, samt hvordan de kunstneriske tegnerammer med inspiration fra Hannah Arendt kan forstås som en mulighed for at skabe ’nye begyndelser’.