Er du Svend eller er du Pia? Stance og positionering i fokusgruppesamtaler om engelsk i Danmark - Kraft, Kamilla; Lønsmann, Dorte (Danske Talesprog, 2024)
Engelsk spiller i dag en betydelig rolle i det danske sprogsamfund. Man møder engelsk i fjernsynet, i gadebilledet, på arbejdspladsen og på sociale medier. Men der er stor forskel på, hvordan danskerne møder engelsk. For nogle medlemmer af det danske sprogsamfund er engelsk en naturlig del af hverdagen; for andre er engelsk en påtrængende eller ligefrem uvelkommen besøgende. I denne artikel undersøger vi, hvordan forskellige grupper positionerer sig i relation til engelsk i Danmark. Ved hjælp af fokusgruppeinterviews analyserer vi otte forskellige gruppers stance, og de især politiske arketyper, de trækker på, når de diskuterer engelsk i Danmark. Vores analyse viser, at deltagernes positioneringer i forhold til persontyper som den globaliseringsvenlige og veluddannede type og den ældre, skeptiske boomertype trækker på to underliggende sprogideologiske grundfortællinger om engelsk i Danmark. Én grundfortælling sammenkæder brugen af engelsk med alder. En del af denne fortælling er, at ældre danskere både har svært ved at begå sig på engelsk og er mere skeptiske over for engelsk end de yngre. Den anden sprogideologiske grundfortælling sammenkæder skepsis over for engelsk med ideologien om ”(kun) dansk i Danmark” og med et højreorienteret politisk ståsted, hvor skepsis i forhold til engelsk ikke handler om personlige sprogkompetencer, men om en politisk forankret skepsis mod det udefrakommende.