Folk de bliver jo dummere jo mere de får at drikke – Om nominaler som løst fundament - Petersen, Jan Heegård (Danske Talesprog, 2024)
Artiklen afrapporterer en empirisk undersøgelse af nominaler der optræder som løst fundament (‘ekstraposition til venstre’). Data kommer fra syv sociolingvistiske interview, og alle eksempler med nominaler som løst fundament og i fundamentfeltet er ekstraheret og analyseret. Undersøgelsens vigtigste resultater er at pronominalsyntagmer har en højere sandsynlighed for at optræde som løst fundament end andre nominalsyntagmer, og at substantivsyntagmer der indeholder en relativsætning, har større chance for at optræde i løst fundament end syntaktisk mere enkle substantivsyntagmer. Syntagmernes størrelse i form af antal ord spiller ikke nogen vigtig rolle, som ellers påpeget i andre studier af dansk. Artiklen diskuterer resultaterne i lyset af hierarkier der kombinerer nominalers materiale med deres diskursiv-referentielle funktion, men den finder ingen oplagt forklaringsfaktor for distributionsmønstret i data i modellerne.