Danske og engelske folkeviser - Præstgaard Andersen, Lise (Danske Studier, 2025)
Baggrunden for denne artikel er et tværfag med de engelske og danske folkeviser som emne, der blev afholdt ved Odense Universitet i 1975-76. Hensigten med tværfaget var at drage sammenligninger mellem såvel tekster som forskningstraditioner. De danske og de engelske viser anses for at være nært beslægtede, og sammenligningen af disse viser er et gammelt studieområde, som allerede Grundtvig og Child var optaget af i deres udgaver. Lighederne i indholdet er dog ikke så mange og så påfaldende, som man umiddelbart kunne tro efter den hyppige omtale, der er blevet dem til del, og den angelsaksiske og den nordiske forskningstradition er gået i hver sin retning. Men under den tværfaglige synsmåde på stoffet kunne synspunkter fra det ene fagområde overføres til det andet, og de to tekstgruppers ejendommeligheder trådte tydeligt frem.