Modalpartikler og deres funktion i dansk - Andersen, Torben (Danske Studier, 2025)
I dette skrift forsøger jeg at beskrive indholdet af en række modalpartikler i dansk. Modalpartikler er adverbier som optræder i nexusfeltet, og som ikke bidrager til sætningens propositionelle indhold men henviser til kommunikationssituationen (jvf. Harder (1975)). Blandt disse ord vil jeg se nærmere på følgende: da, nu, ellers, altså og også. Disse og flere andre modalpartikler bruges især i talesprog, i uformel samtale, idet brugen af dem forudsætter tilstedeværelsen af en dialogpartner, hvis ytringer og tanker man forholder sig til. Det er min tese, at deres funktion er at signalere hvorledes den pågældende ytrings propositionelle indhold er relevant i forhold til den foregående replik. Modalpartiklerne giver samtalen struktur på lokalt niveau fra den ene ytring til den næste. Beskrivelsen af modalpartiklerne er derfor et bidrag til studiet af samtalestruktur.