»Her er ret skjel«: En studie i tyveri af markjord i dansk sagnlitteratur - Johansen, Thomas (Danske Studier, 1997)
Tyveri af opdyrket areal ved uretmæssig ændring af dets grænser blev forhen anset som en af de alvorligste forbrydelser, hvad der er forståeligt, eftersom afgrøden varet væsentligt grundlag foren families eksistens. Man mente derfor, at tyven måtte være hjemfalden til en tilsvarende streng straf. Den følgende artikel tager sigte på med relevante sagn som udgangspunkt at undersøge almuens syn på sådanne ugerninger og de straffe, som man forestillede sig, at den himmelske retfærdighed ville lade blive følgen af tyverierne.