Den nedstegne guds kærlighed: – om Jens Baggesens »Balders Igienkomst, eller Digte til Nanna« - Reinecke-Wilkendorff, Nicolas (Danske Studier, 2025)
Årene 1813-20 blev for Jens Baggesen den sidste tid i København. I eftertiden er denne periode mest blevet husket for hans indædte kritik af Oehlenschläger og hans digterværker, som Baggesen mente var kvalitetsmæssigt langt fra, hvad Oehlenschläger tidligere havde skabt. Denne digterfejde, og den opmærksomhed den senere er blevet tilkendt, har imidlertid skygget for, at Baggesen i denne periode skabte nogen af sine største værker, nemlig Thora fra Havsgaard (1814-17) og digtkredsen Balders Igienkomst, eller Digte til Nanna (1816-19). Mens Thora fra Havsgaard har fået nogen opmærksomhed i forskningen – især fra Aage Henriksen og L.L. Albertsen – er Balders Igienkomst, eller Digte til Nanna i mindre grad blevet gjort til genstand for analyse. Her skal gøres et forsøg på at bidrage til en sådan – med vægt på digtkredsen som en »nordisk« digtning. Efter en redegørelse for digtkredsens tilblivelseshistorie gøres – inden den egentlige analyse – en afstikker til Ewalds Balders Død (1775), som Baggesen var kraftig påvirket af, da han skabte sin egen Balderdigtning.