Danske fremtidskrigsfortællinger – en overset genre - Dalgaard, Niels (Danske Studier, 2024)
Det gælder for litterære genrer, som det gælder for forfatterskaber og enkeltværker: Nogle kanoniseres og indgår i fremtidens litteraturhistorier og læseplaner, mens andre dyrkes flittigt i samtiden, blot for at forsvinde ud i den glemte litteraturs ingenmandsland efter mindre end en generation. Og så er der en tredje gruppe, en bred litteratur, der sælges og læses og til en vis grad diskuteres i samtidige medier, men som aldrig nogensinde bliver omtalt i litteraturhistoriske sammenhænge, endsige da kanoniseret. Det er om en sådan glemt litteratur, det følgende handler. Ikke fordi den bugner af litterære mesterværker – det gør den ikke – men fordi den blev læst og diskuteret i sin samtid og derfor bør være en del af den generelle litteraturhistorie. Hvis man vil søge at forstå litteraturens historie og udvikling, kan det ikke nytte at man kun beskæftiger sig med udvalgte enkeltværker, der tiltaler den dannede smag; det store litterære landskab omfatter andet end spredte bjergtoppe. Den pågældende genre er fortællingen om en krig i den nære fremtid, og det er en genre, der lader sig ret præcist definere og afgrænse i såvel tid som rum.