Nyt om stødet i moderne rigsdansk - om samspillet mellem lydstruktur og ordgrammatik - Basbøll, Hans (Danske Studier, 2025)
I 1948 sagde Louis Hjelmslev (1951:12): »For hvert sprog frembyder den strukturelle analyse visse særlige problemer, som hele analysen må koneentreres om; (..) i dansk er hovedproblemet stødet«. Nedenfor vil jeg præsentere konturerne af en sammenhængende beskrivelse af støddistributionen i moderne rigsdansk. Herunder foreslår jeg en løsning af nogle centrale, men drilagtige problemer i stødanalysen, bl.a. hvordan alternationer som cola, best. form colaen (med forlængelse af a og stødtilkomst), skal beskrives og forklares (afsnit 4). Jeg vil generelt lægge vægt på stødforhold der er produktive og dermed reelle for sprogbrugerne, og ikke blot - for sprogbrugerne tilfældige - historiske relikter. Forskellen mellem produktive og ikke-produktive endelser (ved bøjning og afledning) er afgørende for mit analyseforslag, og jeg foreslår en tværsproglig model for ordstruktur byggende på systematisk gradueret produktivitet af endelser (afsnit 5-8).