Tekstkritiske problemer: Bemærkninger til en genudgivelse af J.P. Jacobsens Niels Lyhne - Nielsen, Klaus (Danske Studier, 2024)
Inden for nordisk editionsfilologi findes efterhånden en del teoretisk materiale. Hvad der dog beklageligvis er sjældnere, er større fremstillinger med eksempler på den praktiske applikation af teorien. I denne artikel er det hensigten at belyse et udvalg af tekstkritikkens problemstillinger ved eksempler fra mit arbejde med genudgivelsen af J.P. Jacobsens roman Niels Lyhne, 1880, i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs serie Danske Klassikere. Oprindelig var dette arbejde tænkt som en revision af DSL’s tidligere udgave fra 1986 (herefter NL 1986), men det blev hurtigt tydeligt, at en helt ny tekstkritisk bearbejdning var nødvendig. Dels viste det sig, at den tidligere udgave var særdeles fejlbehæftet, dels manglede en væsentlig kilde i tekstetableringen. Artiklen vil i sin opbygning afspejle den editionsfilologiske arbejdsgang. Efter at den indledende mønstring af kilderne og valget af grundtekst er foretaget, gives en række eksempler på tekstrettelser og behandling af enkelte tvivlsomme tekststeder. I forbindelse med valg af grundtekst og emendationsprincip vil jeg kort redegøre for de teoretiske overvejelser, som har ligget til grund for det praktiske arbejde. DSL’s grundlæggende retningslinjer, som de præsenteres i det upublicerede Regulativ for Danske Klassikere, 2004 (herefter Regulativ), er i alle henseender overholdt på nær hvad angår princippet om stiltiende rettelser, hvilket vil blive behandlet senere.